Hřebíčková tinktura
Desinfikuje, prospívá dásním, pomáhá
při aftech a při bolestech v krku ulevuje kloktání roztoku, jehož sílu
můžete vždy přizpůsobit svým potřebám.
Sušená poupata Hřebíčkovce vonného,
nebo-li obecně známe koření "Hřebíček" obsahuje , mimo jiné silici,
která má antibakteriální a desinfekční účinky, ale hlavně má schopnost
zklidňovat zubní nervy, což využívá i stomatologie v mnoha přípravcích k
ošetření zubů.
Příprava hřebíčkové tinktury je velmi
jednoduchá, nepotřebuje žádné speciální komponenty a tak by neměla
chybět v žádné domácí lékárničce.
20 g hřebíčku lehce podrťte v hmoždíři, nebo například válečkem a nasypte do 0,5 litru vodky, protřepte a nechte louhovat.
Po cca 3 týdnech - vodka změní barvu do hnědé, je tinktura hotová. Můžete jí přecedit, ale není to nutné.
Vhodné je odlít si do menší lahvičky s
kapací vložkou a dát si jí do koupelny, kde pár kapek do skleničky s
vodou funguje mnohem lépe než komerční ústní vody.
Text je vlastnictvím Hana Hejzlarová - Rosby Czech s.r.o.